INGYENES SZÁLLÍTÁS 29.990 FT FELETT

Kerámiabevonat

Kerámiabevonat

Kerámiabevonat – Miért érdemes és hogyan csináljuk?


Az autóápolás világában egyre népszerűbbé válik a kerámiabevonat, amely nem csupán esztétikai előnyökkel jár, hanem hosszú távú védelmet is nyújt járműved számára. De mi is az a kerámiabevonat, és miért érdemes foglalkozni vele? Cikkünkben mélyebben belemerülünk a kerámiabevonat rejtelmeibe, bemutatjuk, hogyan működik és milyen előnyei vannak. Ha szeretnéd az autódat a lehető legjobb állapotban tartani, és érdekelnek a modern autóápolási technikák, akkor ez a cikk neked szól.

Patyolatauto

Mi is pontosan a kerámiabevonat?


A kerámiabevonat egy modern autóápolási termék, amelyet az autó fényezésére visznek fel annak érdekében, hogy tartós védelmet nyújtson az UV-sugárzás és a kémiai behatások ellen és lenyűgöző fényt biztosítson. A kerámiabevonat két fő alkotóeleme a szilícium-dioxid és a titán-dioxid, ez a két anyag együtt kötést hoz létre, amely egy víztaszító hatással rendelkező kemény, tartós pajzsot képez a jármű felszínén.

 

A kerámiabevonat működési elve


A kerámiabevonat működési elve egyszerű, de hatékony. Amikor a bevonat hozzátapad a fényezéshez, a polimerek reakcióba lépnek, és egy kemény, kristályos szerkezetet alkotnak. Ez a szerkezet rendkívül ellenállóvá teszi az autó felületét a külső hatásokkal szemben, mint például az UV-sugárzás, a vegyi anyagok, a madárürülék, a fa gyanta és az apróbb karcolások (mikrokarcok).

Az anyagok tekintetében a kerámiabevonatok szilícium-dioxid (SiO2) és titán-dioxid (TiO2) alapúak, amelyek kiváló védelmi tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek az összetevők rendkívül kemény és tartós réteget hoznak létre, amely nemcsak védi, hanem csillogóvá is teszi az autó felületét. A hidrofób tulajdonságoknak köszönhetően a víz és a szennyeződések könnyen leperegnek a bevonatról, megkönnyítve ezzel az autó tisztán tartását.

 

A kerámiabevonat előnyei


Hosszú távú védelem

A kerámiabevonat egyik legnagyobb előnye a hosszú távú védelem. Ha a bevonat helyesen van applikálva a megfelelő előkészítések után, és biztosítva van a megfelelő hosszúságú száradási idő, akkor egy rendkívül tartós réteg alakul ki, amely akár több évig is megtartja védelmi tulajdonságait. Ez a réteg megóvja az autó felületét az időjárás viszontagságaitól, az UV-sugárzástól, vegyi anyagoktól és más káros hatásoktól. Az autód fényezése így sokkal tovább marad szép és sértetlen, csökkentve az újrafényezés vagy egyéb javítások szükségességét.

Könnyű tisztíthatóság

A kerámiabevonat hidrofób tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy taszítja a vizet. Ez a tulajdonság rendkívül hasznos a mindennapi autóápolás során, hiszen a víz és a szennyeződések nem tapadnak meg könnyen a bevont felületen. Az esőcseppek és egyéb folyadékok egyszerűen leperegnek az autóról, így sokkal könnyebbé, gyorsabbá válik a tisztítás, és ritkábban kell időt szánni a jármű alapos mosására. A hidrofób réteg emellett megakadályozza, hogy a szennyeződések mélyen beágyazódjanak a festékbe, így az autód mindig tisztább marad.

Karcállóság

Bár a kerámiabevonat közel sem teszi az autót teljesen karcállóvá, jelentősen növeli a felület ellenálló képességét a kisebb karcolásokkal (mikrokarcok) szemben. A megfelelő odafigyelés mellett tehát az autód fényezése hosszabb ideig maradhat karcmentes és újszerű állapotban, ha kerámiabevonattal van ellátva.

Esztétikai javulás

A kerámiabevonat használatával autód mélyebb, ragyogóbb fényt kap, ami különösen vonzóvá teszi a járművet. A bevonat alkalmazása után az autó felülete tükörszerű fényt és csillogást nyer, amely hosszú időn át megmarad. Az esztétikai javulás nemcsak vizuális élményt nyújt, hanem növeli az autó értékét is, hiszen a jól karbantartott és csillogó fényezés vonzóbbá teszi a járművet a potenciális vásárlók számára.

 

Kerámiabevonat telepítése

 

  1. lépés: a szennyeződések kémiai úton történő eltávolítása

A kerámiabevonat felvitele előtt elengedhetetlen az alapos, érintéses külső mosás, amely előmosásból, rovaroldásból, szivacsos samponos mosásból és szárazra törlésből áll. Ezt követően leoldjuk a mindennapi közlekedés során a kasztnira szálló vas-oxid részecskéket, az úgynevezett röprozsdát. Ehhez egy pH-semleges szállórozsda eltávolítóval (fékporoldó felnitisztítóval) permetezzük be az egész karosszériát, majd néhány perc behatási idő után, de mindenképp azelőtt, hogy a vegyszer rászáradna a felületre, alaposan leöblítjük azt. Ha kátrány, gyanta vagy egyéb olyan ragacsos anyag is található az autón, amit a klasszikus érintéses mosás nem távolított el, akkor azt is ebben a lépésben oldjuk le pl. a Tonyin Tar Off és a Tonyin Glue Off vegyszerekkel. Fontos, hogy a felület teljesen száraz legyen, mielőtt tovább lépünk.

Ajánlott termékek:

Ha pedig ránk bíznád a termékek összeállítását, akkor az alábbi csomagokat javasoljuk:

 

  1. lépés: a lakkba tapadt szennyeződések mechanikai úton történő eltávolítása

Autókozmetikai gyurma és hozzá való síkosító folyadék segítségével azokat a szennyeződéseket is eltávolítjuk, amelyek már a hagyományos érintéses külső mosással és szállórozsdaoldással sem jönnek le.

Ajánlott termékek:

  1. lépés: polírozás

Ezután következik a korrekciós polírozás, amely során, a rétegvastagságot folyamatosan mérve, eltüntetünk minden karcolást, amit a lakk vastagsága enged, ezáltal egyenletes felületet biztosítunk a bevonat számára. Általában legalább 3 lépcsőben történik a kerámiázás előtti polírozás, így már a bevonat telepítése előtt is egy tükrös, gyönyörű felületet kapunk. Azonban, hogy még mélyebb fényű, még csillogósabb megjelenést biztosítsunk, illetve, hogy könnyebb legyen megőrizni ezt a korrekciós polír utáni állapotot, érdemes egy kerámiabevonattal lezárni a munkafolyamatot. A polírozás után és a kerámiabevonat felvitele előtt egy nagyon alapos zsírtalanítás történik.

Ajánlott termékek:

  1. lépés: a bevonat telepítése

Ajánlott bevonatok:

Lépésről lépésre útmutató a bevonat felviteléhez:

  • Készítsd elő a felületet, és vidd fel a bevonatot kis részekre bontva úgy, hogy egyenletes réteget képezz.
  • Használd a csomagban található applikátort a bevonat felviteléhez.
  • Ügyelj arra, hogy ne vigyél fel túl vastag réteget, és gyorsan dolgozz, hogy még száradás előtt vissza tudd törölni a bevonatot.

Kötés és száradás: a bevonat kötési és száradási ideje

Hagyd, hogy a bevonat megfelelően megkössön és száradjon. A száradási idő a termék típusától függ, de általában 12-24 órát vesz igénybe. Ne használd az autót ezen időszak alatt, hogy biztosítsd a bevonat optimális teljesítményét és tartósságát.

Utókezelés: mit kell kerülni az első hetekben a bevonat teljes megszilárdulásához

Az első hetekben kerüld a mosást és a kemikáliák használatát, hogy a bevonat teljesen megszilárdulhasson. Ezzel biztosítod, hogy a bevonat maximális védelmet nyújtson és hosszú élettartamú legyen.

 

Kerámiabevonat vagy waxolás? Pro és kontra érvek


A fentiekből világos, hogy a kerámiabevonat felvitelét szakemberre szükséges bízni. Ha olyan megoldást keresel, amivel Te is boldogulsz otthon szakképzettség és rutin nélkül, akkor a waxokat javasoljuk. Ezek között is léteznek úgynevezett kerámiawaxok, ami annyit jelent, hogy a viasz szilícium-dioxiddal van dúsítva, ezáltal a klasszikus, 100%-osan természetes anyagokból álló viaszokhoz képest lényegesen tartósabb és még szebb fényt, erősebb hidrofób hatást eredményez. A waxolás költséghatékonyabb megoldás, de kevésbé tartós: a gyors wax 2-3 hónapig, míg a kemény wax 4-6 hónapig nyújt védelmet. A waxolás előnye, hogy könnyen felvihető, akár otthon is elvégezhető, és nem szükséges hozzá fényezés korrekció. A kerámiabevonat tehát tartósabb, de ha olcsóbb professzionális, mégis otthon felvihető bevonatot keresünk, akkor kerámiawax csomagjainkat itt találod!


A professzionális autókozmetikában telepített kerámiabevonat előnyei az otthoni waxolással szemben:

  • Kényelem: Neked csak el kell hozni az autódat, onnantól kezdve a szakemberek végzik a munkát, míg otthoni waxoláskor elejétől végéig Te csinálod a munkafolyamatot.
  • Tartósság: A kerámiabevonat akár 10-szer tartósabb is lehet, mint egy kerámia tartalmú kemény wax.
  • Erősebb védelem: A kerámiabevonat magasabb fokú védelmet biztosít a kémia behatások és az UV-sugárzás ellen.

Kontra:

  • Költség: Ahogy fentebb tárgyaltuk, a kerámiabevonat előtt professzionális korrekciós polírozás szükséges, így költsége több százezer forint is lehet, míg kerámiawax esetében egy kezelés költsége előkészítéssel együtt körülbelül 1-2 ezer forint.
  • Idő: A waxolással rutintalan felhasználók is 2-3 óra alatt végeznek, míg kerámiabevonat telepítéséhez körülbelül 3 napra az autókozmetikában szükséges hagyni az autót.

Ha a kerámiabevonat mellett döntünk, akkor a legfontosabb, hogy találjunk egy olyan autókozmetikát, ahol bizalommal tudjuk ott hagyni szeretett autónkat. Ehhez javasoljuk a Patyolatauto Debrecenben található autókozmetikáját, ahol a legjobb minőségi termékeket használják a legjobb szakemberek.

További információ az autókozmetikáról

 

Gyakran ismételt kérdések a kerámiabevonatokról


1. Mire figyeljünk oda, amikor kerámiabevonatot választunk?

Kiemelendőek azok a kerámiabevonatok, amelyek grafén-oxiddal vannak dúsítva, mivel ezek a bevonatok különösen ellenállóak a hővel szemben, és tartósabbak, mint a hagyományos kerámiabevonatok. Így az autó karosszériája hosszabb ideig megőrzi esztétikai és funkcionális értékét, miközben jobban védve van a külső hatásokkal szemben.

 

2. Mit jelent a kerámia keménysége?

A kerámiabevonatok keménysége a bevonat anyagának ellenálló képességét jelenti a karcolásokkal és egyéb mechanikai sérülésekkel szemben. A keménységet gyakran a Mohs-féle keménységi skálán mérik, amely tízes skálán osztályozza a bevonatokat az alapján, hogy mely anyagok tudják megkarcolni azokat, illetve mely anyagokat tudnak ők megkarcolni.

A kerámiabevonatok, különösen a grafén-oxiddal dúsítottak, jellemzően 9H keménységűek a Mohs-féle keménységi skálán. Ez a maximális érték, amit egy ilyen bevonat elérhet, és azt jelenti, hogy a bevonat rendkívül ellenálló a mikrokarcolásokkal szemben.

A lehető legjobb eredmény elérésének érdekében a professzionális autókozmetikákban 9H keménységű kerámiabevonatokat használnak.

9H keménység:

  • Legmagasabb keménységi fokozat a kerámiabevonatok között.
  • Rendkívül ellenálló a kémiai behatásokkal és a mikrokarcolásokkal szemben.
  • Hosszú élettartamot biztosít, és ritkábban szükséges újra felvinni, mint a puhább kerámiabevonatokat.
  • Gyakran tartalmaz grafén-oxidot, amely növeli a hőállóságot és tartósságot.

 

3. Milyen felületekre lehet kerámiabevonatot tenni?

Fényezett karosszériaelemek:

A leggyakrabban kezelt felület, ahol a kerámiabevonat védelmet nyújt az UV-sugárzással és szennyeződésekkel szemben, miközben fenntartja az autó fényezésének fényességét és színét.

Üveg:

A kerámiabevonatok hidrofób tulajdonságokkal ruházzák fel az üvegfelületeket, megkönnyítve a víz és szennyeződések eltávolítását, javítva ezzel a vezetés biztonságát esős időben.

Alufelni:

Védi a felniket a fékpor, a szennyeződések és az oxidáció ellen, megkönnyítve azok tisztántartását és fenntartva esztétikus megjelenésüket.

Féknyereg:

A féknyergekre felvitt kerámiabevonat védi azokat a korrózió és a szennyeződések ellen, miközben hőálló tulajdonságai révén megakadályozza a festék leválását magas hőmérséklet mellett is.

Külső műanyag elemek:

Védi a műanyag felületeket az UV-sugárzás okozta kifakulástól és repedésektől, megőrizve azok eredeti színét és rugalmasságát.

Fóliázott elemek:

A kerámiabevonatok alkalmazhatók fóliázott felületeken is, további védelmet nyújtva a karcolások és szennyeződések ellen, miközben meghosszabbítják a fólia élettartamát.

Króm és fém elemek:

Védi a króm és egyéb fém felületeket a korróziótól és oxidációtól, megőrizve azok fényességét és esztétikai vonzerejét.

Szövet és bőr felületek (impregnálók):

A kerámiabevonatok szövet- és bőrimpregnáló formái megvédik az autó belső tereit a foltoktól, szennyeződésektől és kifakulástól, miközben megőrzik azok puhaságát és rugalmasságát.

4. Mennyire tartós a kerámiabevonat?

A kerámiabevonat hosszú távú védelmet nyújt az autó fényezésének, de a pontos tartósság számos tényezőtől függ, beleértve a bevonat típusát, a felhordás módját, a használat gyakoriságát és a környezeti feltételeket. Az átlagos élettartam lehet 1, de akár 5 év is.

A tartósságot befolyásoló tényezők:

  • A bevonat típusa: A 9H grafén bevonatok a legtartósabbak.
  • A felhordás módja: A professzionálisan felhordott bevonat általában tartósabb, mint az otthon felhordott bevonat.
  • A használat gyakorisága: Az autók, amelyeket gyakran vezetnek természetesen több ideig vannak a káros behatásoknak kitéve, mint azok, amelyeket kevésbé használnak.
  • Mosási szokások: A gépi mosók kivétel nélkül karcolnak. Az erősen lúgos vegyszerek roncsolják a bevonatokat, így pH-semleges aktív hab vagy előmosó használata után kerámiás vagy enyhén savas autósampon használata javasolt.
  • Környezeti feltételek: A szélsőséges hőmérséklet, a magas páratartalom és az erős UV-sugárzás lerövidítheti a bevonat élettartamát.

5. Hogyan kell karbantartani a kerámiabevonatot?

Ahhoz, hogy a kerámiabevonat megőrizze fényét és védőképességét, érdemes betartani néhány egyszerű lépést:

Mosás:

  • Kézi mosás: A kerámiabevonatos autó előmosását pH-semleges (vagy csak enyhén lúgos) előmosóval vagy aktív habbal végezzük. Ezt követően mindig kézzel mossuk mikroszálas vagy gyapjú mosókesztyűt használva kerámiás vagy enyhén savas samponnal. Kerüljük a durva mosókeféket és a mosószereket, amelyek károsíthatják a bevonatot.
  • Kétvödrös mosás: Használjunk két ülepítős autómosó vödröt a mosáshoz, az egyikben legyen az autósampon tiszta vízzel bekeverve, a másikban pedig csak öblítsük a mosókesztyűt elemenként vagy még sűrűbben. Ez segít megakadályozni, hogy a szennyeződések karcolásokat okozzanak a bevonaton és a fényezésen.
  • Szárazra törlés: Használjunk erre a célra kifejlesztett prémium minőségű autószárító törölközőt az autó szárításához. A durva anyagú, nem lézervágott, silány minőségű törlőkendők karcolásokat okozhatnak a bevonaton és a fényezésen. Ha pedig nem töröljük szárazra az autót mosás után, akkor a vízkő előbb-utóbb meg fog látszódni a kerámiabevonat ellenére is.

A legjobb autós törölközőket itt érjük el.

Védelem:

  • Parkoljunk árnyékban: Az UV-sugárzás károsíthatja a kerámiabevonatot, ezért, ha lehetséges, árnyékban parkold az autódat.
  • Kerüljük a durva vegyszereket: Ne használjunk erősen lúgos vegyszereket a kerámiabevonaton, mert ezek károsítóak lehetnek.

Utókezelés:

A kerámiabevonat utókezelése a bevonat felvitele utáni folyamatokat és karbantartási lépéseket jelenti, amelyek biztosítják, hogy a bevonat optimális teljesítményt nyújtson és hosszú távon megőrizze védelmi tulajdonságait. Ennek folyamatát legfeljebb 6 havonta érdemes megismételni!

A kerámiabevonat számos előnnyel jár, mint például hosszú távú védelem, könnyű tisztíthatóság, bizonyos szintű karcállóság és lenyűgöző esztétikai javulás.

Ha szeretnéd, hogy autód mindig a legjobb formáját hozza, és hosszú évekig ragyogó és védett maradjon, ne habozz kipróbálni a kerámiabevonatot, hívd a Patyolatauto debreceni autókozmetikáját még ma! Ez a modern technológia segít abban, hogy az autód mindig újnak tűnjön!

Tovább a kerámiabevonatokhoz

Tovább az autókozmetikai szolgáltatáshoz